Sırta Vuran Karın Ağrısı ve Diğer İlgili Ağrıların Genel Nedenleri
İnce Bağırsak Kanseri
İnce bağırsak kanseri, ince bağırsakta meydana gelen nadir bir kanser türüdür. İnce bağırsak, mide ile kalın bağırsak (kolon) arasında sindirilmiş yiyecekleri taşıyan uzun bir tüp şeklinde organdır. İnce bağırsak, alınan gıdalardaki besinleri sindirmek ve emmekle sorumludur. Sindirime yardımcı olan hormonlar üretir. İnce bağırsak, vücuda ağzınızdan giren bakteri ve virüslerle savaşan hücreler içerdiğinden, vücudun mikropla savaşan bağışıklık sisteminde de rol oynar.
İnce bağırsak kanseri türleri arasında adenokarsinomlar, karsinoid tümörler ve paraganglioma dahil olmak üzere nöroendokrin tümörler, lenfoma ve gastrointestinal stromal tümör (GIST) dahil olmak üzere sarkomlar bulunur.
İnce Bağırsak Kanseri Nedir?
İnce bağırsak kanserinin belirtileri ve semptomları karın ağrısı, deride ve göz beyazlarında sararma (sarılık), alışılmadık derecede zayıf veya yorgun hissetmek, mide bulantısı, kusma, kilo vermek, dışkıda kırmızı veya siyah görünebilen kan, sulu ishal, cilt kızarmasıdır. Detaylı bilgi için Tıklayın!
Genel olarak, ince bağırsak kanseri, ince bağırsakta sağlıklı hücrelerin DNA’larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiğinde başlar. Zamanla kanser hücreleri büyüyerek yakındaki normal dokuları istila edebilir ve yok edebilir. Ve kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).
İnce Bağırsak Kanseri Belirtileri
Blog Yazıları
İnce bağırsak kanseri riskini artırabilecek faktörler şunları içerir: Gen mutasyonları; ailede bir kanserin birinci dereceden yakın bir ya da bir kaç ikinci üçüncü derecede akrabada bulunması genetik mutasyon taşıyor olabileceği anlamına gelir. Örnekler arasında Lynch sendromu, ailesel adenomatöz polipoz (FAP) ve Peutz-Jeghers sendromu bulunur. Diğer bağırsak hastalıkları; bağırsakları etkileyen diğer hastalıklar ve durumlar, Crohn hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığı ve çölyak hastalığı dahil olmak üzere ince bağırsak kanseri riskini artırabilir. Zayıflamış bağışıklık sistemi; vücudun mikropla savaşan bağışıklık sistemi zayıflarsa, ince bağırsak kanseri riski artabilir. Örnekler arasında, HIV enfeksiyonu olan kişiler ve organ naklinden sonra immunsupresif (bağışıklık zayıflatıcı ilaç) ilaçları alanlar sayılabilir. Detaylı bilgi için Tıklayın!
İnce Bağırsak Kanseri Risk faktörleri
İnce bağırsak kanserlerinin teşhis edilmesi zordur. Bu nedenle, ince bağırsak kanseri olduğundan şüphelenilen kişiler, kanseri bulmak veya kanseri dışlamak için sıklıkla birden fazla test ve prosedürden geçer. İnce bağırsak kanserini teşhis etmek için kullanılan görüntüleme testleri şunları içerir: Bilgisayarlı Tomografi(BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme(MR), Pozitron emisyon tomografisi (PET). Bu yöntemler dışında ince bağırsağınızın içini görmek ve doku örneklemesi(patoloji) almak amacı ile uygulanması gereken endoskopi gibi bazı testler olabilir. Bazen ince bağırsak kanserleri, diğer testlerle görülmelerini çok zorlaştıran yerlere yerleşirler. Bu durumlarda, ince bağırsağı ve çevresini kanser belirtileri açısından incelemek için ameliyat önerilebilir. Detaylı bilgi için Tıklayın!
İnce Bağırsak Kanseri Tanısı
Operasyon açık (laparotomi) veya kapalı (laparoskopi) teknikle olabilir. Laparoskopik prosedür (kapalı cerrahi) ufak kesilerden özel cerrahi aletler ve bir video kamera yardımıyla operasyonun gerçekleştirilmesidir. Kanser ince bağırsağın küçük bir bölümünü etkiliyorsa, sadece o bölüm çıkarılır bağırsağın kesik uçlarına yeniden bağlanır.
İnce bağırsak kanseri çıkarılamazsa, ince bağırsakta oluşacak bir tıkanıklığı gidermek için bypass yapılabilir. Bu şekilde hastanın dışkılama sorununun giderilmesi sağlanır ve beslenme açısından bazı girişimler uygulanarak ağız yolu dışında besleme yöntemleri ile hastanın hastalığı esnasında genel durumunun düşkünleşmesinin ve konforunun azalmasına sebep olabilecek durumlar giderilmeye çalışılır. Detaylı bilgi için Tıklayın!
İnce Bağırsak Kanseri Tedavisi
Gerçek Hasta Yorumları Forumu
Kafanızdaki soruları paylaşın veya deneyimlerinizi Forum'a yazın – Birlikte daha sağlıklı bir gelecek için birbirimizle bilgi paylaşalım!